1. ULUSLARARASI BALKAN PROTEZ-ORTEZ SEMPOZYUMU’NUN ARDINDAN

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği iş birliğinde düzenlenen 1. Uluslararası Balkan Protez-Ortez Sempozyumu, 18-19 Ekim 2019 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Vali Yardımcısı Mehmet Polat, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Erbahçeci’nin açılış konuşmalarını yaptığı sempozyum, doktor, fizyoterapist, protez-ortez teknikeri/teknisyeni, mühendis ve ilgili meslek profesyonellerinin yanında, fizyoterapi-rehabilitasyon ve protez-ortez okullarından gelen öğrencileri bir araya getirdi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp “1. Uluslararası Balkan Protez-Ortez Sempozyumu” öncesinde ziyarette bulunarak Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Erbahçeci ile bir araya geldi. Vali Ekrem Canalp ziyarette, Türkiye’nin Balkalara açılan kapısı olan Edirne’de başarılı bir sempozyum geçmesi dileğinde bulundu. Sempozyumda, alanında önemli çalışmaları bulunan Balkan ülkelerinden 7 davetli uluslararası konuşmacı yer aldı. Sempozyum, bez çantalar, tohumlu kalemler, geri dönüşümlü ürünler, elektronik poster sunumları, fidan bağışları ve e-katılım belgeleriyle “Çevre Dostu Sempozyum” olma özelliğine de imza attı. Sempozyumda, elektrotaktil geribildirim kontrollü el protezleri, rehabilitasyon egzersizlerinde etkili robotik kontrol için optimizasyon tabanlı yaklaşımlar, spora özgü protezler, mobil oküler ve maksillofasiyal protezler, ortez ve protez uygulamalarında üç boyutlu teknolojiler, mikroişlemcili el protezlerinde gelecek uygulamalar, el yaralanmaları ortezleri ve rehabilitasyonu, serebral palside yürüyüş bozuklukları ve ortezler, skolyozda güncel cerrahi yaklaşımları, skolyozda klinik değerlendirme, skolyozda egzersiz ve rehabilitasyon, skolyozda güncel ortez yaklaşımları ve Balkanlarda protez ortez uygulamaları konuları tartışıldı.

Mesleki uygulamaları geliştirmek amacıyla gerçekleştirilen, diz üstü amputelerde Seal-in X5 Liner uygulaması, teknolojik ayak analizi ve tabanlık tasarımı ve osteoartiritte ortez uygulaması Ottobock “Agilium” konulu workshoplar büyük ilgi gördü. Sempozyumda; protez ortez uygulamaları, biyomekanik prensipler ve rehabilitasyon alanlarına yönelik 28 sözel bildiri ve 4 poster olmak üzere toplam 32 araştırma yer aldı. 1. Uluslararası Balkan Protez-Ortez Sempozyumu’nun, protez-ortez alanında çalışan rehabilitasyon ekibini bir araya getirerek bilimsel paylaşımları ve sosyal birliktelikleri güçlendirdiğine ve protez-ortez alanında çalışan profesyoneller ile bu alanda hizmet veren firmalar arasında iş birliğini geliştirmek, iletişimi ve bilgi alışverişini sağlamak açısından faydalı olduğuna inanıyoruz. Sempozyumun organizasyonunda emeği olan herkese, tüm değerli katılımcılara ve stand açarak sempozyumumuzu zenginleştiren firmalara çok teşekkür ediyoruz.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Fatih ERBAHÇECİ

Türkiye Protez-Ortez Bilim Derneği Başkanı